Documentar: In spatele cortinei de fier

inspatelecortineidefier

Am participat seara trecuta la prezentarea documentarului In spatele cortinei de fier – Studiu de caz: Romania. Proiectul a fost realizat de Centrul de Studii in Istorie Contemporana.

Documentarul prezinta aparitia comunismului in Romania si instaurarea fortata a acestui regim totalitar, lovitura de stat din 23 august 1944, trucarea alegerilor si dizolvarea partidelor istorice, culminand cu abdicarea Regelui Mihai I.

Este tratata in special perioada 1944 – 1951 cand Partidul Comunist duce o lupta violenta pe toate fronturile pentru anihilarea oricaror elemente imperialiste. Toate aceste lucruri se intampla cu ajutorul Uniunii Sovietice, sprijinita in perioada de ocupatie din timpul razboiului de anglo-americani. Churchill negociaza cu Stalin termenii unei intelegeri monstruoase pentru Romania. Uniunea Sovietica poate exercita o influenta de 95% in teritoriul romanesc, in schimbul unei influente de 95% in Grecia a Regatului Unit. Desi intelegerea era facuta doar pentru perioda razboiului, aceasta ramane definitiva pana la caderea blocului comunist.

In film apar si referinte despre Fenomenul Pitesti si rezistenta anticomunista din munti. Desi nu sunt tratate in amanunt, aceste lucruri sunt mentionate si invita spectatorul la un studiu mai aprofundat.

Pentru download accesati linkul http://www.comunizare.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s